Πιθανοί τραυματισμοί κατά την άσκηση

Η φυσική κατάσταση, η εμπειρία, η επιλογή των ασκήσεων και η τεχνική είναι συχνές αιτίες τραυματισμών στους μύες, στους τένοντες, στους συνδέσμους και στα οστά που είναι αντικείμενα πίεσης κατά την άσκηση.

Τι σημαίνει τραυματισμός

• Ο τραυματισμός στο μυ, σημαίνει ότι έχουμε τραυματίσει τις ίνες, έχουμε δηλαδή προκαλέσει σκίσιμο του μυ, με αποτέλεσμα πόνο και δυσλειτουργία. Το αντιμετωπίζουμε άμεσα, διαφορετικά οι κατεστραμμένες μυϊκές ίνες θα σχηματίσουν «κόμπους», οι οποίοι θα επηρεάσουν τη θεραπεία και πιθανόν να έχουμε προβλήματα και μακροπρόθεσμα.
• Οι τραυματισμοί στους τένοντες, λόγω της μειωμένης αιμάτωσης τους, θεραπεύονται με αργό ρυθμό και ανταποκρίνονται με μικρότερη επιτυχία στη φυσικοθεραπεία. Χρειάζεται να ακολουθήσει διάστημα ξεκούρασης, δέσιμο της τραυματισμένης περιοχής ή ακόμα και θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
• Συνδετικοί τραυματισμοί, είναι τα λεγόμενα διαστρέμματα, πολύ συνηθισμένα και πραγματοποιούνται όταν οι σύνδεσμοι που ενώνουν τα άκρα των οστών δέχονται μεγάλη επιβάρυνση ή προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την άρθρωση. Οι αστράγαλοι, τα γόνατα και οι καρποί μπορούν εύκολα να τραυματιστούν. Ένα διάστρεμμα συνοδεύεται από πόνο, πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση.
• Θλάσεις πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού. Είδος τραυματισμού που προκαλείται από άμεσο χτύπημα ή υπερβολική φόρτιση. Πόνος και πρήξιμο είναι τα κύρια συμπτώματα και η αποκατάσταση τους κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως και αρκετές εβδομάδες.

 

Η πρώτη κίνηση σε περίπτωση τραυματισμού

Η πρώτη κίνηση που θα κάνετε για την γρήγορη αντιμετώπιση ενός τραυματισμού είναι η τοποθέτηση πάγου στην περιοχή. Ανακουφίζει τον πόνο που προκύπτει από τις αθλητικές κακώσεις και έχει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία και στην αποκατάσταση.
Μειώνει τη φλεγμονή
Μειώνει το οίδημα
Μειώνει τη ροή του αίματος και τους μυϊκούς σπασμούς.

Προσοχή! Η χρήση ψυκτικού δεν ενδείκνυται, διότι λειτουργεί ως αναισθητικό με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται ο πόνος.
Σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού η κατ ’οίκον θεραπεία δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό γιατρό εάν τα σύμπτωμα δεν υποχωρούν.

 

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τον τραυματισμό

Ένας τραυματισμός είναι εμπόδιο στον στόχο μας και μπορεί να μας δημιουργήσει περιορισμό ακόμα και στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Οι περισσότεροι από τους τραυματισμούς είναι πιθανόν να προκληθούν στο γυμναστήριο.
Ακολουθήστε 4 σημαντικές τακτικές για την αποφυγή τους:

1. Προθέρμανση και Αποθεραπεία. Η αρχή και το τέλος της προπόνησης είναι ο πιο σημαντικός χρόνος. 10’ λεπτά ζέσταμα με αερόβια άσκηση και 10’ λεπτά στο τέλος με διατάσεις θα μειώσουν σημαντικά το κίνδυνο τραυματισμού.
2. Τεχνική. Η σειρά των ασκήσεων, τα σετ και οι επαναλήψεις θα πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα από το προπονητικό πλάνο που σας έχει δώσει ο γυμναστής σας. Η εκτέλεση να γίνεται παρουσία του ειδικού, γιατί η κακή τεχνική δίνει έμφαση σε λάθος μέρη του μυ,με αποτέλεσμα να δουλεύει με τρόπο που δεν πρέπει και να προκληθεί μυική βλάβη.

3. Αποφύγετε τις επικίνδυνες-άγνωστες ασκήσεις που μπορεί να διαβάσατε στο διαδίκτυο και σας προτρέπουν να τις εντάξετε στο προσωπικό σας ασκησιολόγιο για καλύτερα αποτελέσματα. Το πιο πιθανό, είναι να τραυματιστείτε. Ρωτήστε τον γυμναστή σας που γνωρίζει τις δυνατότητες σας.
4. Συγκεντρωθείτε και ακούστε το σώμα σας. Μη χαζεύετε ή μιλάτε στο τηλέφωνο την ώρα που εκτελείτε κάποια άσκηση. Συγκεντρωθείτε στην μυϊκή ομάδα την οποία γυμνάζετε,αν οι μύες επιβαρυνθούν θα σας «μιλήσουν». Αν νιώσετε πόνο τη δεδομένη στιγμή, λίγος χρόνος ξεκούρασης κάνοντας ένα διάλειμμα, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Τηρήστε τους κανόνες για να αποφύγετε πιθανό ενδεχόμενο τραυματισμού. Προσέχετε τον εαυτό σας, γιατί ένας τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αποχή και η ωραία διάθεση με την οποία ξεκινήσατε το γυμναστήριο να πάει περίπατο..

Επιμέλεια άρθρου: Μαντούδη Μάρω
www.abckinitron.gr