Είναι η πιο ωραία εποχή του χρόνου. Πλημμυρίζει ο κόσμος αγάπη , μυρωδιές και γεύσεις. Υπάρχει κάτι από αυτά που θα θέλατε να απαρνηθείτε;; Είμαι σίγουρη πως όχι.
Τουλάχιστον ας απολαύσουμε τις νοστιμιές χωρίς τύψεις , φτιάχνοντας τα γλυκά μας με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες.

Συνταγή

• ½ κούπα μαύρη ζάχαρη
• 4 (περίπου) κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
• 1 κούπα ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
• 2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
• 1 κούπα χυμό από πορτοκάλι και το ξύσμα του
• 1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
• 1 κουτ. σούπας κανέλα

Σιρόπι

• 1 πορτοκάλι
• 1 κούπα μέλι
• 1 κούπα νερό
• 3 ξυλάκια κανέλας

Διαδικασία

Βήμα 1
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.

Βήμα 2
Προσθέτουμε την κανέλα, το ξύσμα και το γαρύφαλλο.

Βήμα 3
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και το προσθέτουμε στο μείγμα.

Βήμα 4
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

Βήμα 5
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία (μέχρι να ροδίσουν).

Βήμα 6
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη φλούδα από το πορτοκάλι, το μέλι, και τα ξυλάκια κανέλας.

Βήμα 7
Σιγοβράζουμε και έπειτα αφαιρούμε το πορτοκάλι και την κανέλα.

Βήμα 8
Αφού έχουν κρυώσει τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι.

 

Γαρνιτούρα

Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και σκόνη κανέλας.
Αφράτη και υγιεινή συνταγή με 90 kcal στο κάθε μελομακάρονο.

 

Καλές Γιορτές !

Για εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο πριν και μετά τις γιορτές με ατομικό ασκησιολόγιο μπείτε στο www.elenipetroulaki.gr  και επικοινωνήστε στο Τ: 212 1043181.

Επιμέλεια άρθρου: Μαντούδη Μάρω